Šylantys orai maisto gurmanams reiškia tik viena – grilio sezono pradžią. Visgi šiemet sezoną atidarome kitaip: vakarėlius su draugais po atviru dangumi keičia pasisėdėjimai kieme ar namų balkone su šeimos nariais, o pamėgtus gatvės maisto turgelius ar festivalius atstoja namų virtuvė. Šiuo laikotarpiu, kai laisvė keliauti ir ragauti apribota, grilio patiekalų tendencijos kviečia leistis į skonių keliones – tolimosios Korėjos įkvėpti aštrūs mėsainiai, Artimųjų Rytų šalių skonius menantys kebabai ar Vokietijos ir Austrijos dešrainiai – tai tik keletas idėjų, kurias verta namuose išbandyti šiemet.
Maisto gamintojai pastebi – pasaulio skonių įkvėpti maisto produktai populiarėja ne vienerius metus iš eilės, o šiandieniniame kontekste susidomėjimas skonio kelionėmis tik dar labiau auga.
„Egzotiškų pasaulio šalių skonių paieškos populiarėja jau keletą metų iš eilės – vartotojai vis labiau linkę išbandyti naujoves ne tik restoranuose, bet ir namuose. Tai atsispindi ir svarbiausiose grilio kategorijose – mėsos ir duonos gaminiuose. Štai pastaroji Lietuvoje jau keletą metų stebi pokyčius: tokie gaminiai kaip daržoviniai paplotėliai, mėsainių bandelės atranda vietą ant daugelio lietuvių stalo. Todėl pamažu grilio sezonas mums tampa kur kas daugiau, negu šašlykas, užkandamas rieke duonos. Šalia mėsainių ar dešrainių bandelių lentynose atsiranda vis daugiau tokių kepinių kaip tortilijos, lavašai ar poliarinės duonelės. Tikėtina, kad tokie gaminiai bus ypač populiarūs šio sezono lietuvių skonių kelionėse“, – tikina „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.
Šašlykai nuo šiol – kitu formatu
Šiemet daugelis maisto tendencijų prognozuotojų vieningai sutaria, kad Viduržemio jūros regiono ir Artimųjų Rytų virtuvės bus itin populiarios. Kartu su jomis į populiarumo viršūnę atkeliauja vadinamosios „plokščios“ duonos.
„Lavašai ir tortilijos – tai lietuviams jokia naujiena, tačiau šiemet šių duonos gaminių populiarumas turėtų dar labiau išaugti. Tokios Viduržemio jūros regionų šalys kaip Libanas, Turkija, Izraelis ir Sirija puoselėja gilias šių duonų kepimo tradicijas, todėl Artimųjų Rytų virtuvių populiarėjimas skatins eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius. Daugumoje šių kultūrų plokščiosios duonos valgomos skirtingai – sukamos, vyniojamos ar tiesiog plėšomos, mirkant į skirtingas užtepėles. Todėl yra daugybė būdų, kaip jas galima pritaikyti ir atrasti unikalių, autentiškų skonių“, – sako T. Aleknavičius.
Jeigu grilio sezono neįsivaizduojate be šašlykų, šiemet išbandykite šašlykų ir tortilijų derinį, kuris primins kebabą, atkeliavusį tiesiai iš Stambulo gatvių šurmulio.
2 porcijoms jums reikės: 2 didelių tortilijų, 400 g kiaulienos sprandinės šašlyko, 1 nedidelio raudonojo svogūno, 1 skiltelės česnako, pusės nedidelės raudonosios paprikos ir baklažano, 4 a. š. natūralaus jogurto, 2 a. š. citrinos sulčių, 2 a. š smulkintų šviežių petražolių, 2 a. š. smulkintos šviežios kalendros, saujos granatų sėklų, 1 a. š. alyvuogių aliejaus, 1 a. š. kumino, žiupsnelio druskos ir pipirų.
Pirmiausia pasiruoškite mėsą. Jeigu neturite grilio, šašlykų iešmus kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje arba orkaitėje su grilio funkcija, pervėrę juos specialiais mediniais pagaliukais.
Pasiruoškite padažą. Trintuve išplakite jogurtą, citrinos sultis, petražoles, kalendras, česnaką, žiupsnį druskos ir pipirų. Jei masė tirštoka, įpilkite šiek tiek vandens.
Įkaitintoje keptuvėje arba grilyje pakepkite riekelėmis supjaustytą baklažaną ir papriką, svogūną, apšlakstytus alyvuogių aliejumi. Kai daržovės suminkštės, pagardinkite jas druska ir maltu kuminu.
Ant tortilijų dėkite keptą mėsą, keptas daržoves. Viską apšlakstykite baltuoju padažu. Papuoškite likusiomis šviežiomis petražolėmis ir kalendromis bei granatų sėklomis. Susisukite ir gardžiuokitės.
Aštrūs ir netikėti korėjietiški skoniai sultingame mėsainyje
Mėsainį siejame su amerikietiškos virtuvės klasika, tačiau šiemet šio grilio karaliaus tradicijoms vietą užleidžia eksperimentai: nuo Tolimųjų Rytų iki Pietų Amerikos – mėsainiai šiemet bus kitokie.
„Kad ir kaip keistųsi mėsos paplotėlio ar įdaro skoniai, viena visada išlieka – bandelė. Nuo minkštos ir sviestinės brioche iki tvirtos bandelės su sezamo sėklomis – tinkamiausią atras kiekvienas. Kokybiška bandelė suteikia mėsainiui formą, kad šis nesubyrėtų, tačiau yra pakankami minkšta ir lengvai salstelėjusi. Kai bandelė yra skrudinama, ji tampa tvirtesnė ir geriau sulaiko skysčius, padažą bei per daug nesušlampa“, – teigia „Gardėsio“ duonos atstovas.
Jeigu šį sezoną norite nukeliauti į Tolimuosius rytus, išbandykite korėjiečių virtuvės įkvėptą mėsainį su jų populiariausiu ingredientu – aštriais raugintais kopūstais, dar žinomais kaip kimčiai (angl. kimchi).
2 porcijoms Jums reikės: 2 „Street Food“ mėsainių bandelių su sezamais, 300 g jautienos faršo, 2 v. š. kimčių, 2 juostelių rūkytos šoninės, 1 mažo svogūno, 3 v. š. sojos padažo, 1 česnako skiltelės, 1 a. š. rudojo cukraus, 1 v. š. sezamų aliejaus, žiupsnelio juodųjų ir čili pipirų. Padažui: 2 v. š. majonezo, 1 a. š. pomidorų padažo, 1 a. š. Dižono garstyčių, 0.5 a. š. aštrios čili pastos ir Vorčesterio padažo, šlakelio citrinos sulčių, česnakų ir svogūnų miltelių, druskos ir pipirų.
Sumaišykite mėsą su soja, sezamų aliejumi, smulkintu svogūnu ir česnaku bei ruduoju cukrumi. Formuokite nedidelius paplotėlius ir kepkite grilyje arba orkaitėje apie 8 min. (priklausomai nuo to, kaip iškeptą mėsą mėgstate). Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus.
Paskrudinkite šoninės juostelės, o tuomet pakepkite mėsainių bandeles, kol apskrus. Ant jų dėliokite šoninės juosteles, kimčius, iškeptą maltinuką ir gausiai apliekite padažu. Puoškite sezamų sėklomis.
Vokietijos ir Austrijos skonių įkvėptas dešrainis
Nuo maisto vagonėlių iki garsių restoranų – dešrainiai išgyvena tikrą renesansą. Kokybiška bandelė ir dešrelė tampa puikiu pagrindu kulinariniams eksperimentams.
„Prieš valgant dešrainio bandelė turėtų būti švelniai paskrudinta, palaikant kiekvieną bandelės pusę ant griliaus apie vieną minutę. Jei neskaičiuojate kalorijų, patepkite bandelę sviestu. Tai padės jums išgauti itin gardžią tekstūrą, skonį ir išvaizdą“, – tikina T. Aleknavičius.
Ne viena tauta savinasi dešrainio išradimą, tačiau dažniausiai juose naudojamos dešrelės būna vokiškos, todėl už pagrindinį šio patiekalo ingredientą turėtumėme būti dėkingi jiems. Jeigu šį sezoną bent skonio potyriais norėtumėte nukeliauti į šurmuliuojantį Berlyną, išbandykite tikrą tradicinį vokišką dešrainį.
2 porcijoms Jums reikės: 2 „Street Food“ dešrainių bandelių, 2 karštai rūkytų „Bratwurst“ dešrelių, 2 v. š. majonezo, 1 v. š. garstyčių, 1 a. š. citrinų sulčių, 50 g raugintų kopūstų, 2 a. š. traškių kepintų svogūnų, 4 marinuotų agurkėlių, 1 nedidelio svogūno, gabalėlio sviesto, žiupsnelio cukraus.
Apkepkite dešreles grilyje arba gerai įkaitintoje keptuvėje, kol jos gražiai apskrus. Taip pat paskrudinkite ir dešrainių bandeles.
Gamindami padažą sumaišykite 2 v. š. majonezo ir 2 v. š. garstyčių bei įspauskite 1 a. š. citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite. Keptuvėje su gabalėliu sviesto ir žiupsniu cukraus lėtai maišydami pakepinkite riekelėmis supjaustytą svogūną, kol pradės karamelizuotis.
Bandeles ištepkite padažu, tada dėkite dešreles, ant viršaus raugintus kopūstus, smulkiai pjaustytus marinuotus agurkėlius, karamelizuotus svogūnus, viską apibarstykite traškiais svogūnais ir apliekite dar trupučiu padažo.
Agnė Kalinkaitė